Skip to main content

Újabb ikonikus gesztenyefától kell megválnunk

A posta hivatallal átellenben magasodó gesztenyefát 3 évvel ezelőtt az önkormányzatnak már vissza kellett vágatnia, mivel a mellette lévő magánház tetőzetére és kertjébe vastagabb ágak zuhantak egy vihar alkalmával. Idén nyáron a fa melletti csőtörés helyreállításakor hívták fel az ott dolgozó munkatársak az önkormányzat figyelmét, hogy a fa törzse beszakadt, így láthatóvá vált, hogy a fa törzse üreges. A felkért szakemberek egyöntetűen a fa kivágását javasolták, hiszen bár a fa egészségesnek látszik, a kiodvasodott fa stabilitását vesztette, egyaránt veszélyt jelentve a mellette található ház lakóira, az alatta elhaladó gyalogosokra és a 11-es főúton közlekedőkre.
A szomorú hírhez kapcsolódva, a közösségi oldalakon időnként irreális megállapításokat tartalmazó posztokra reagálva kell megerősítenem: minden egyes fa kivágását nagy eszmei, környezeti, esztétika károsodásnak tartjuk, ezért nem adunk ki kedvtelésből fakivágási engedélyeket. Amennyiben azonban egy fa esetében felmerül a balesetveszély lehetősége, kénytelenek vagyunk lépni, hiszen onnantól, hogy valaki hivatalosan jelezte a balesetveszélyt, és az önkormányzat nem lépett, az esetlegesen bekövetkező ágleszakaás, fakidőlés esetén az önkormányzat válik felelőssé, hiszen tudomása volt a problémáról....
Arról nem is beszélve, hogy milyen jelentős anyagi terhet jelentenek a kiöregedett, kiszárad fák kivágatásai az önkormányzat számára. Több millió forintot vagyunk kénytelenk költeni erre a célra évente, ezért csak akkor adunk engedélyt fák kivágásra, ha azokat valóban indokoltnak látjuk. Márcsak azért is, mert szíveseben költenénk az adófietők pénzét például útépítésre és kátyúzásra, hiszen az pozitív megítélésnek örvend, ellentétbenb a favágással.
Egyben tájékoztatok, hogy az elmúlt 4 évben közel 50 facsemetét ültettünk, és az ősz folyamán elindul a gesztenyefa sorok elvesztett tagjainak pótlása is, de nem vadgesztenyékkel, hanem a klímaváltozásnak, valamint a 11-es főút forgalmának jobban ellenálló páfrányfanyő https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1fr%C3%A1nyfeny%C5%91 faegyedekkel.
Tisztelettel,
Adorján András
polgármester

  • Image