Skip to main content

Zöld híradó

Leányfalu hatalmas értékét és vonzerejét a fái, parkjai, a Duna-part ártéri erdeje és a falut körülölelő Pilis jelenti. Mégis az elmúlt néhány évben nagyon sok fát vesztettünk el, kiszáradt fenyők, öreg tölgyek, vadgesztenyefák állnak szomorú mementóként szerte a faluban, de rendkívül rossz állapotban vannak az Önkormányzat és a Faluház között meghúzódó fák, fiatalabbak, idősek egyaránt.
Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a fák az egyik pillanatról a másikra eltűnnének! Nem lehet elégszer elmondani: a fák nélkülözhetetlenek az ember létezéséhez. Létük szorosan összefügg életünkkel, azáltal, hogy oxigént termelnek Azonban, ha az életük során az oly gondosan megteremtett egyensúly mégis kibillen, a fák is megbetegedhetnek.
Leányfalun 2020-ban kezdtük el a Faápolási projektet, ebben egyedülállóak vagyunk szerte az országban! Egy több mint egy éves előkészítő munka után kezdődhetett meg 2021-ben településünk közterületi fáinak gondozása azzal a céllal, hogy tervszerű és szakszerű ápolással megőrizzük Leányfalu egyik legnagyobb értékét. 2-3 évre mintegy 250-300 közterületi fa gondozását irányoztuk elő a több mint félezerből. Ebbe azonban nem számítanak bele a Duna-parti fák, melyek ugyan nem önkormányzati területen találhatóak, de balesetveszélyességük miatt gondozási feladataik részben ránk is hárulnak. Az elkészült felmérés szerint voltak és vannak olyan fáink, melyektől meg kellett válnunk, mert további fenntartásukat a szakemberek nem javasolták, ám célom továbbra is minél több idős fa megmentése, életképes fenntartása folyamatos odafigyeléssel, észszerűen, előre tervezve. Azt ígértem, hogy a kivágott egyedek helyére max. 2 éven belül az eddigieknél komolyabb, 6-8 éves egyedeket ültetünk, mert a jövő a szakszerű ültetés és az utógondozás. Az elmúlt 2 évben közel 80 facsemetét ültettünk el. Év elején a Dzsindzsa Nindzsa faápoló cég felajánlotta, hogy a tavaly tavasszal elültetett facsemetéken elvégzi a korona alakító metszéseket, sok éven át Bellavics László lokálpatrióta vállalta magára ezt a nemes feladatot. 2023. novemberében megkezdjük fasoraink megújítását. Gingko Bilobákkal, más néven páfrányfenyőkkel újítjuk meg a Termálfürdő előtti és a Gyulai Pál utca fasorainkat. A klímaváltozás és a városi környezet együtt különösen nehéz életkörülményt biztosítanak, így a megfelelő fafaj kiválasztása is előfeltétele az egészséges, idősebb faállománynak. Olyan fafajtát igyekeztünk választani, amely problémamentes, betegségei alig akadnak - nincs szüksége növényvédelemre, ellenállóképessége pedig legendás, jól tolerálja a városi, szennyezett levegőt, a felnőtt példányok pedig jó szárazságtűrők. A Gingko Biloba Japán egyik szimbóluma immár több, mint 1000 éve, ahol szentfának tartják, Túlélőnek, mely még az atomtámadást is túlélte. Egy fiatal Gingko fasor született nem is olyan rég a Szentendrei Rendőrkapitányság előtt, de egy ilyen csodafa található a falu közepén a Kuckó Bisztró szomszédságában. Érdemes rájuk egy szempillantást vetni, gyönyörű sárga színben pompáznak a különleges gingko levelek.
Ahogy a Gingko Biloba, úgy a vadgesztenye sem őshonos, hiszen utóbbit hazánkba még a törökök hozták és a „legmagyarabb Habsburgként” emlegett József nádorhoz köthető annak széles körű elterjedése, aki saját nevelésű vadgesztenye facsemetéket adott Pest városának. Leányfalun épp ezért alakított ki vadgesztenyékből fasorokat Dr. Szitányi Ödön földbirtokos, miniszteri főtanácsos, aki a leányfalusi Casino tagjaként sokat tett a falu szépítéséért. Saját pénzen sétautakat, fasorokat létesített, és a Szent Anna-templom építésének kiemelkedő támogatójaként írta be nevét a falu történetébe.
Légy aktív! Ültess tudatosan! Támogasd a faültető programokat Leányfalun!
Hiszünk abban, hogy Leányfalu apraja-nagyja, mi mindannyian, képesek vagyunk környezetünket szebbé és egészségesebbé tenni, összefogni a nemes ügy érdekében, mert fáink meghálálják a gondoskodást. Kérjük, támogassa Ön is munkánkat, hogy vállalásainkat teljesíthessük és fáinkat közösen megóvhassuk! Köszönjük szépen!

  • Image