Skip to main content

Árvíz után ilyen a Duna-part helyzete

A Duna december 28-án, az előrejelzéseknek megfelelően, Nagymarosnál 550 cm körül tetőzött. Ez a vízszint Leányfalun lényegében a kerékpárút elöntését jelenti, de házakat nem veszélyeztet. Ennek megfelelően a karácsonyi árvíz szerencsére lakóházakba nem tört be, arra ugyanakkor jó volt, hogy ismételten felhívta a figyelmet, hogy a hullámtérben lakni veszélyes is lehet.
A Duna tehát ellepte frissen elkészült kerékpárutunkat, így a szép, új burkolatnak nem sokáig örülhettünk. A Petőfi sétány alatti régi szakaszt önkéntes tűzoltóink még december 30-án letisztították, le is mosták, ezúton is köszönjük munkájukat. A kerékpárút és a sétaút többi szakaszának megtisztítása pedig január elsején hajnalban (!) elindult. Köszönjük Cziffra Jánosnak a korai hadrafoghatóságot. Ez azt jelenti, hogy az utcasöprő kistraktorunk homlokkefével többször oda-vissza haladva lepergette a kb 5 cm vastag híg iszapréteget a burkolatról, így újév napján a viakoloros sétányt már birtokba vehették a gyalogosok, a kerékpárutat pedig a kerékpárosok.
Mivel a kerékpárút alatti talaj teljesen átázott, így víztartályos locsolókocsival, tűzoltó autóval egyelőre nem lehet ráhajtani, hiszen a nehéz gépjárművek károsítanák azt. Ezért a kerékpárút lemosására csak később, a talaj megszikkadása után kerülhet sor. Addig türelmüket kérjük. Azt, hogy a január elsejei kefés tisztítás mennyit jelentett, az jól látható a Határcsárda utáni szentendrei szakasznál, mely kedden még iszappal volt borítva, így sem gyalog, sem kerékpárral nem volt járható.
A szabadtéri sporteszközök és padok lemosására, fertőtlenítésére az iszap megszikkadása után, várhatóan jövő hét elején kerülhet sor. Addig türelmüket kérjük.
Bízunk benne, hogy egy ideig nem látogat meg minket ismét a Duna, de az óvatosság továbbra sem árt! Érdekességképpen itt egy rövid videófelvételt tekinthetnek meg a 2013-as árvízi helyzetről, akkor mintegy 2 méterrel magasabban volt a tetőzés, 752 cm-en.
https://www.youtube.com/watch?v=kOR74f4ZJq0

Tisztelettel,
Adorján András

  • Image